Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pēdējais mēģinājums pirms rēķiniem

Es nekad neesmu bijis azartspēļu cilvēks. Tas vienkārši nav mans stils. Mani vienmēr ir interesējušas lietas, kuras varu kontrolēt – motors, dators, savs laiks. Azarts ir pretējs. Tas ir kā braukt ar velosipēdu pa ledu – tu vari darīt visu pareizi, bet kritiens tik un tā atkarīgs no desmit faktoriem, kurus neredzi.

Bet dzīve reizēm tevi ieliek stūrī tā, ka tu sāc meklēt izejas pat tur, kur iepriekš redzēji tikai sienu.

Man ir 38 gadi, un es strādāju būvniecībā. Nevis kā lielais priekšnieks, bet kā vienkāršs apdares meistars. Ģipsis, flīzes, krāsas, līme. Roku darbs no rīta līdz vakaram. Pirms gada viss bija normāli – pasūtījumi, nauda, cerības. Tad sākās kāds lēns kritiens. Vispirms aizgāja lielais projekts Jūrmalā. Tad klients, kurš man bija parādā četrus tūkstošus, vienkārši pazuda. Numurs vairs nestrādā, adrese tukša.

Maijā es paliku bez darba. Nē, oficiāli es biju pašnodarbinātais, bet bez pasūtījumiem tā ir tikai skaista frāze bankai. Divi mēneši pagāja kā viena diena – meklēju sludinājumus, zvanīju, sūtīju piedāvājumus. Neviens nezvanīja atpakaļ. Jūnijā man pienāca rēķins par elektrību, par ūdeni, vēl komunālie. Summa bija 280 eiro. Toreiz man makā bija 53.

Es atceros to rītu. Sēdēju virtuvē, kafija bija tik šķidra, ka cauri redzēju krūzes dibenu. Skatījos uz papīriem. Mani pirksti bija nobružāti no darba, bet nebija naudas pat normālam ādas krēmam. Es jutos kā vecs ritenis – vēl ripoju, bet riteņi jau kvadrātveida.

Tad mans kaimiņš Artis, kurš strādā par elektriķi un vienmēr smejas par visu, man piezvanīja. "Klausies," viņš teica. "Zinu, ka neesi spēlētājs, bet pamēģini vienu lietu. Man reiz palīdzēja, kad bija kājām gāzt." Viņš iemeta man saiti.

Tā bija vavada вход. Es atvēru. Domāju – kāpēc ne? Sliktāk jau nevar būt. Varbūt es zaudēšu desmit eiro, un varbūt tieši tie desmit eiro bija pēdējie, kas man vajadzēja maizei. Bet es tobrīd nedomāju racionāli. Es domāju – es gribu just kaut ko. Lai vai ko.

Reģistrācija bija ātra. Ieliku 20 eiro. Visu, ko varēju atļauties no tām 53. Sāku griezt vienkāršu slotu – augļi, zvani, dimanti. Vecā skola. Nekādu stāstu, nekādu džungļu vai kosmosa kuģu. Tikai tu, rullīši un cerība.

Pirmās desmit minūtes gāja slikti. No 20 palika 12. Tad uzvilkos līdz 18. Tad atkal nokritu uz 10. Tā bija kā kalnu slidkalniņš, bet ne straujš – lēns, nogurdinošs, kā manas pēdējās nedēļas. Es jau gribēju beigt, bet pirksti nepaklausīja.

Kādā brīdī es palaidu griezienu, un ekrāns sastinga. Pirmo reizi. Es nodomāju – iesaldējies. Bet nē. Tā bija bonusa spēle. Trīs izkliedētie simboli. Es pat negaidīju. Man šķita, ka bonusu spēles ir tikai reklāmās.

Bonusa spēlē man vajadzēja izvēlēties dāvanu kastes. Trīs kastes. Es izvēlējos pēc sajūtas – kreiso, tad labo, tad vidējo. Pirmā kaste – 30 eiro. Otrā – 50. Trešā – 120. Kopā 200 eiro. Tikai divās minūtēs.

Es nekliegdams, neizlēcu no krēsla. Es tikai aizvēru acis. Sēdēju tumsā un klausījos savu sirdi. Tā dauzījās tik stipri, ka dzirdēju troksni ausīs. Kad atvēru acis, skaitlis joprojām bija tur. 200 eiro no 20.

Es izņēmu naudu uzreiz. Neatstāju nevienu centu spēlei. Apmaksāju tos rēķinus. Palika vēl 20 – nopirku normālu pārtiku. Olas, maize, desa, tomāti. Pirmo reizi mēnesī es paēdu kārtīgi.

Bet tas nav stāsta beigas. Jo es nedēļu neskāru nevienu spēli. Es gaidīju. Man bija bail no tā, ka pirmā veiksme bija nejaušība. Un tad nāca otra svētdiena. Atkal lietus, atkal viena istaba, atkal domas par nākotni. Es atvēru vavada вход otro reizi. Nevis tāpēc, ka biju kļuvis par spēlmani. Tāpēc, ka gribēju pārbaudīt – vai tas bija tikai viens zibens spēriens.

Ieliku 15 eiro. Šoreiz izvēlējos pavisam citu spēli – kaut ko ar mehāniskiem zobratiem un rūpnīcu. Tā izskatījās pēc vecām iekārtām, kas man atgādināja par pirmo darbu, kad montēju detaļas rūpnīcā Liepājā. Divdesmit griezieni – nekas. Trīsdesmit – mazs laimests, 22 eiro. Bet es negribēju beigt. Ne jau alkatības pēc. Tāpēc, ka man patika skatīties uz rullīšiem. Tas likās kā meditācija.

Četrdesmitajā griezienā es dabūju vēl vienu bonusu. Šoreiz mazāku – tikai 80 eiro. Bet 80 eiro ir 80 eiro. Izņēmu atkal. Neatstāju.

Tagad ir pagājušas piecas nedēļas. Man ir jauns projekts – es remontēju vienu dzīvokli Ziepniekkalnā. Nauda nāk lēnām, bet nāk. Es joprojām reizēm ieeju vavada вход. Bet ar vienu noteikumu – tikai tad, kad man ir lieka nauda. Nevis pēdējā. Un tikai divdesmit minūtes.

Tas nav stāsts par bagātību. Tas ir stāsts par to, kā es pārstāju justies kā upuris. Kad tu esi bez darba, bez izredzēm, bez cerības – tu jūties kā cilvēks, kuram dzīve ir pagriezusi muguru. Un tad pēkšņi tu uzvar 200 eiro. Nepietiekami, lai mainītu dzīvi. Bet pietiekami, lai atgādinātu – tu vēl eksistē. Tu vēl vari kaut ko ietekmēt.

Es neiesaku nevienam spēlēt ar pēdējo naudu. Tas būtu stulbi. Bet es sapratu vienu – dažreiz risks nav par naudu. Risks ir par to, vai tu spēj saglabāt galvu skaidru, kad apkārt viss brūk. Es saglabāju. Un vēl man ir tie 200 eiro, kas toreiz izglāba manu jūniju. Vairāk par naudu – tie izglāba manu pašcieņu. Un par to es esmu pateicīgs. Nevis liktenim. Sev.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread:
1 Guest(s)